Obitelji Benković 6, HR-23420 Benkovac
  • Slide 1

Zavičajni muzej Benkovac

UTVRDA KAŠTEL BENKOVIĆ – UMJETNIČKI PROJEKT HRVATSKIH I KANADSKIH UMJETNIKA

ART kanada10

Srednjovjekovna utvrda Kaštel Benković, dominantna i povijesno-kulturna znamenitost na brežuljku iznad Benkovca, domaćin je jedinstvenom umjetničkom projektu hrvatskih i kanadskih umjetnika iz Umjetničke udruge Art-total Pridraga, Umjetničkog projekta Pridraga i Udruge Creative Cultural Collaborations, Kanada. Pokrovitelji su Grad Benkovac i Zadarska županija.

Ciklus

Pred oko 60-ak zaljubljenika u umjetnost, gostiju i uzvanika izložbu je prigodnim slovom otvorio dogradonačelnik Svemir Vrsaljko. Riječ je izložbi slika i fotografija četvero kanadskih umjetnika pod nazivom "Nedostižni krajolik" i "Bura u prirodi" ("The elusive landscape" and "The north wind in nature"), postavljenoj u prizemlju i na katu Zavičajnog muzeja Benkovac.

  • Izložba ima dva zamišljena ciklusa, "Nedostižni krajolik" autora Gerlalda Davida Pedrosa, Richarda Tetraulta i Ester Rausenberg, koja je hrvatskih korjena, te "Bura u prirodi" autorice Carylann Loeppky, kazao je Zvonko Čulina, dipl. povjesničar umjetnosti, pjesnik i slikar iz Pridrage.

Zahvaljujući prvenstveno suradnji i prijateljstvu hrvatske Kanađanke Mire Malatestinić porijeklom iz Pridrage i njenog sumještanina Zvonka Čuline, izložba je otvorena do 6. srpnja. Postava izložbe od 15. srpnja do 25. srpnja seli u galeriju Državnog arhiva Zadar.

  • Poslije svih turbulencija, muka, ali i radosti stvaranja, organizacije i približavanju dvaju ipak po modernizmu i suvremenosti vremena dvaju svjetova, pobjedilo je prijateljstvo izraza, veličanstvo umjetničkog govora slike, odnosno riječi, kreativno uzdignutih duša autora i posrednika, svatko u svojim inspirativnim impulsima i dosezima koji uz dobru volju i dobre namjere zatitraše i u našim kulturnim prostorima, odnosno podneblju, u sojem osobitom, nadahnutom stilu govori Čulina.

"Nedostižni krajolik" G. Pedrosa, E. Rausenberg i R. Tetraulta, potiče na promišljanje o mistici i moći svemira nadilazeći i premošćujući sve granice razuma i spoznaje. Temelji se na prirodnim elementima zemlje, zraka, vatre i vode izjašnjavajući pritom duboku nazočnost apstrahiranja prirode u kanadskoj svijesti.

Glazbeni brojevi

  • "Bura u prirodi" C. Loeppky, simbolično ali i realno, vraća nas na početnu stranicu ovozemaljskog, možda i dvosmislenog, bure, virova i kovitlaca nemira i zaljubljenosti u dubinama kreativnih duša. Oplemenjući nas istodobno svojim čudotvornim zrakom i ovonazočnim činima majke prirode koji nas svakodnevno njišu ali i drže u nazočnosti disanja i opstanka ovdje u ovom, ovovremenom i ovoprostornom okolišu,  poručio je Čulina, pisac predgovora koji je potom pročitao vlastitu pjesmu posvećenu izložbi "Od nedostižnih krajolika do bura - avantura".

Program je vodio Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja, dok je na glasoviru nekoliko glazbenih numera znalački i senzibilno izvodio glazbenik i sveučilišni profesor Sveučilišta u Zadru Stewart Schultz, Amerikanac s adresom u Posedarju.

Nakon prigodnih slova svih četero autora izložbe te Mire Malatestinić, inicijatorice i glavne organizatorice izložbe, druženje umjetnika i posjetitelja nastavilo se uz prigodni domjenak.

Izvor Zadarski list (Velimir Brkić)


Novosti

O nama

muzej benkovac

Osnivač: Grad Benkovac • Godina osnutka: 1983/ reosnivanje 2007.
Ravnatelj: Marin Ćurković, dipl. arheolog - marincurkovic@net.hr
 
Radno vrijeme: 7.00 -15.00

Otvoreno za posjetitelje
- ljeti (2. ožujka – 31. listopada) ponedjeljak – petak: 9 – 14
- zimi (1. studenog – 1. ožujka) ponedjeljak – petak: 9 – 14 ili uz najavu

Kontakt

Obitelji Benković 6
23420 Benkovac
Tel/Fax: 023/681-055